Et venskab der både skaber glæde og udvikling

Pigerne Pernille og Alexandra har været FRI-TIDvenner i halvandet år. Selvom de to er meget forskellige, så har de én ting tilfælles: glæden ved natur og dyr. En fælles interesse der i første omgang danner grundlaget for deres relation, som kun er blevet stærkere gennem tiden. En relation de begge har stor glæde af, og som de hver især udvikler sig igennem.

Hver gang pigerne mødes er Alexandras mor Dorthe med, og trekløveret ses uden undtagelse hver anden søndag. Det kan hverken Coronavirus eller dårligt vejr sætte en stopper for, da tiden sammen har stor betydning for både pigerne og Dorthe:

”For os som familie er venskabet en stor berigelse. Hver gang vi har haft en søndag sammen med Pernille, har det været sjovt og meningsfuldt for os alle. Alexandra skubber også sine grænser og får mere mod på tingene, fordi der er en anden, hun også skal tage hensyn til og ansvar for,” fortæller Dorthe.

Udviklingen ses også hos Pernille, der nu tydeligt giver udtryk for glæden ved at være sammen med Alexandra og Dorthe: ”Hun bliver meget glad, hver gang hun ser os. Det er rørende at mærke nu, at hun synes, at det er dejligt, når vi tager hende med til forskellige ting,” fortæller Dorthe.

 

Varmt bekendtskab i en kold tid

Vi møder de tre FRI-TIDvenner på en blæsende søndag i november, hvor vinden tydeligt mærkes i kinderne, og regndråberne titter frem, men den varme stemning og det gode humør kan mærkes på lang afstand.

”Hun smiler også, bare fordi det er mig, der kører med hende,” fortæller Alexandra stolt, imens de tre drager afsted på dagens udflugt. En glæde der ikke er til at tage fejl da, da smilet straks spreder sig over hele Pernilles ansigt, så snart de sætter i gang. Den gode kontakt mellem de to piger skinner tydeligt igennem.

Billede af Pernille, Alexandra og Dorthe der går tur udenfor.

Pernille, Alexandra, Dorthe og hunden Cookie.

Netop fordi natur og dyr står højt på både Pernilles og Alexandras liste over favoritoplevelser, går søndagsturen også denne gang til grønne omgivelser i håbet om at få øje på både heste og ænder. I en tid med Corona er det altid udendørsaktiviteter som gåture og besøg på juleudstillinger, vennerne har på programmet, men inden Corona mødtes de ofte hjemme, og her gør en særlig tradition indtryk på Alexandra:

”Jeg tegner altid i Pernilles gæstebog. Her tegner jeg de forskellige ting, vi har lavet sammen,” fortæller hun, og samtidig skriver Dorthe i bogen om dagens oplevelser. På den måde har Pernille et godt minde, som hun kan dele med sine pårørende efterfølgende.

I foråret var FRI-TIDvennerne adskilt i en periode grundet Corona, men derfor var Pernille stadig i Alexandras tanker: ”Jeg lavede to små påskekyllinger i perleplader til hende, da vi ikke måtte se hende i påsken. Så vi lagde dem på terrassebordet, der hvor hun bor, så de kunne hente dem ind senere.”

 

Glæden ved at glæde andre

”Jeg kan godt lide at gøre hende glad og få hende til at smile, når jeg tager hende med ud til et sted, hvor der er noget med vand eller nogle dyr,” fortæller Alexandra om sit venskab til Pernille.

At glæden ved relationen går begge veje, mærkes tydeligt: ”Jeg kan rigtig godt lide at lave de ting, vi laver sammen. Såsom at gå en tur, se en film eller fodre hestene og æslerne. Det er også noget, der gør mig glad,” uddyber Alexandra.

Venskabet mellem pigerne og resten af Alexandras familie er vokset stødt gennem tiden, og når de en sjælden gang imellem ikke kan ses, mærke det tydeligt: ”Vi savner hende sådan, hvis vi ikke kan ses. Hun er blevet en del af vores familie nu,” fortæller Dorthe med et stort smil på læben.

”Pernille er rigtig sød, og jeg kan rigtig godt lide hende,” tilføjer Alexandra.

Billede af Pernille og Alexandra, der befinder sig udenfor.

Pernille og Alexandra på gåtur, inden Coronaen.

Pernille og Alexandra på oplevelsestur en lun sommerdag.

Et håb om at inspirere andre

En vigtig pointe for Dorthe er, at andre bør springe ud i en tilsvarende frivillig relation, som den hun og Alexandra har til Pernille. Hun håber, at deres relation kan være med til at inspirere andre:

”Vi fortæller ofte om, hvor dejligt det er for os at have Pernille i vores liv, og at der er behov for tilsvarende relationer mange steder. Det er vigtigt at fortælle, at det ikke er spor svært. Vi får hjælp fra alle personerne omkring Pernille og fra Aalborg FRI-TID, og det er en stor berigelse,” fortæller Dorthe.

En inspiration der allerede har spredt sig i Alexandras egen familie. Alexandras søster har nemlig også lært Pernille kende, fordi pigerne ofte har hygget med film og Cocio hjemme hos familien. Det har givet hende lyst til at gøre noget for andre, og hun er derfor selv blevet frivillig.

Frivillige relationer og fællesskaber gør en kæmpe forskel for alle parter, der er involveret. Det er FRI-TIDvennerne Pernille, Alexandra og mor Dorthe et fantastisk og livsbekræftende eksempel på.